Nyhetwe_change

Uppsalaskolans idé vann Sveriges största hållbarhetssatsning för unga

Ett samlat månadskort för buss, tåg, elcykel och elsparkcyklar. Den klimatsmarta idén från en gymnasieklass i Uppsala vann det nationella hållbarhetsinitiativet we_change som i år genomfördes helt digitalt.

Den 7 oktober deltog ett hundratal gymnasielever i Uppsala, från Fyrisskolan och Thorén Business School, i ett digitalt hackathon för att ta fram idéer på hur vi Uppsalabor kan förflytta oss hållbart inom staden i framtiden. Hackathonet var en del av det nationella hållbarhetsinitiativet we_change, där Uppsala kommun är lokal partner.

Idéerna var många, allt ifrån cykelkurser för SFI-elever till ett samlat månadskort för buss, tåg, elcykel och elsparkcyklar till zoner i staden med bilförbud och satelitdriven spårvagn presenterades.

Till slut utsågs en grupp i klass BP18A på Thorén Business School till lokala vinnare med sitt samlade månadskort för transportmedel. De gick därmed till den nationella finalen som avgjordes onsdagen den 18 november. Efter att ha presenterat idén för en nationell jury utsågs dem också till vinnare i Sverige, i konkurrens med sju andra bidrag, från sju andra städer.

Juryns motivering:

”Det vinnande bidraget innehåller flera punkter av hållbart samhälle och är en bra start mot förändringen vi behöver. Den visar att eleverna har förstått den systematiska problematiken med klimatkrisen, de lägger ansvaret hos beslutsfattarna. De tänker även på social rättvisa för att alla ska kunna ha samma förutsättningar.”

Klassen kommer firas med tårta och digitalt studiebesök från kommunalråd Rickard Malmström (MP) och kommunfullmäktigeledamoten Asal Gohari Moghadam (S).

Om we_change

”we_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Syftet med verksamheten är att inspirera och inkludera unga i arbetet med hållbar utveckling, för det är hos dem som innovations- och förändringskraften finns. Med en övertygelse om att ett hållbart samhälle byggs genom gränsöverbryggande samarbeten arrangeras mötesplatser där unga tillsammans med aktörer från näringsliv, forskning, myndigheter och civilsamhället får tillfälle att mötas kring frågor som rör vår gemensamma framtid. Uppsala kommun är lokal partner till we_change.

Underlag i arbetet med Uppsalas nya klimatfärdplan

Alla idéer som kom fram under det lokala hackathonet tas med i arbetet med Uppsalas nya klimatfärdplan som ska vara klar i september 2021.

Foto: Hanna Maxstad.